
Zmysł słodkości
4 stycznia 2013, 20:30Głównym zmysłem, dzięki któremu organizm ludzki potrafi określić jakość żywności, jest zmysł smaku. Jego prawidłowe funkcjonowanie wpływa na nasze dobre samopoczucie, kondycję zdrowotną organizmu oraz odczuwanie przyjemności płynącej ze spożywania pokarmu lub napoju. Dzięki niemu rozpoznajemy spożywany pokarm. Smak ostrzega nas również przed spożyciem produktów zepsutych i substancji toksycznych

Sterylizacja psów przyczynia się do rozwoju wielu chorób
15 lutego 2013, 09:40Sterylizacja psów oraz wiek, w którym jej dokonano, mogą mieć wpływ na rozwój niektórych nowotworów i chorób stawów. Takie wnioski płyną z badań przeprowadzonych przez uczonych z University of California, Davis.

Kepler odkrył najmniejszą planetę w ekosferze
19 kwietnia 2013, 09:36Teleskop Kepler odkrył dwa nowe systemy planetarne. Orbity trzech ze znajdujących się w nich planet przebiegają w ekosferze, czyli takiej odległości od gwiazdy macierzystej, w której na planecie może istnieć woda w stanie ciekłym.

Szybkość to nie wszystko
13 czerwca 2013, 11:33Gepardy to najszybsze zwierzęta lądowe. Trzymane w niewoli zwierzęta, zachęcone do pogoni za potencjalną ofiarą, pędzą po prostej z prędkością nawet 105 km/h. Jednak, wbrew powszechnemu mniemaniu, nie tylko szybkość decyduje o ich sukcesach podczas polowania na antylopy.

Internet Explorer - najlepszy i najgorszy
26 lipca 2013, 14:51Badania nowych wersji głównych przeglądarek, Internet Explorera 10, Firefoksa 20.0.1, Chrome'a 26 i Safari 5.1.7, przyniosły bardzo dobre i bardzo złe wieści dla Microsoftu. IE okazał się najlepszy pod względem ochrony prywatności użytkownika i najgorszy w kategorii ochrony komputera przed zagrożeniami

Nanowrażliwy ludzki palec
13 września 2013, 12:51Ludzki palec jest tak wrażliwy, że wykrywa nanometrowe wypukłości.
Cyfrowy smak dla miłośników programów kulinarnych i nie tylko
22 listopada 2013, 12:48Dzięki Digital State Interface widzowie programów kulinarnych będą mogli poczuć elektronicznie odtworzony smak potraw. Symulator pobudza za pomocą elektrod kubki smakowe na języku. Istotnym czynnikiem są też niewielkie zmiany temperatury.

Ultradźwięki poprawiają ludzką percepcję czuciową
14 stycznia 2014, 07:46Naukowcy z Virginia Tech Carilion Research Institute zademonstrowali, że stymulacja ultradźwiękowa części kory odpowiedzialnej za przetwarzanie bodźców dotykowych z dłoni poprawia wyniki osiągane w różnicowaniu czuciowym.

Słonie pocieszają się w nieszczęściu
19 lutego 2014, 11:22Słonie azjatycke pocieszają zestresowanych członków swojego stada, dotykają ich i komunikując się z nimi za pomocą głosu. W Afryce od 50 lat prowadzone są badania, które wykazały, że słonie są niezwykle społecznymi zwierzętami, są empatyczne, myślą o swoich relacjach społecznych i podejmują decyzje dotyczące tych relacji. Decyzje te wpływają na nich i na innych - mówi Josh Plotnik z University of Cambridge. Obecnie podobne zachowania potwierdzono u słoni azjatyckich.

Zanieczyszczenie w Azji wpływa na Amerykę
16 kwietnia 2014, 08:19Z artykułu opublikowanego w Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) dowiadujemy się, że zanieczyszczenia pochodzące z Azji wzmagają siłę zimowych burz na północnym zachodzie Pacyfiku i wpływają na pogodę nad Ameryką Północną.